Καθυστερημένη διάγνωση

Όταν ο γιατρός δεν εντοπίσει εγκαίρως την πάθησή από την οποία υποφέρετε, ούτως ώστε να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή και θεραπεία, τότε γίνεται λόγος για καθυστερημένη διάγνωση. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση έχει ήδη επιδεινωθεί, μέχρι ο γιατρός να κάνει τη σωστή διάγνωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία αντιμετώπισης συμπτωμάτων ή ακόμη και στον θάνατο.

Από τις πιο συχνές περιπτώσεις ιατρικών λαθών στην Ελλάδα είναι η καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου. Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν αν ο γιατρός σας δεν σας παρέπεμψε σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό, παρά τα προφανή συμπτώματα, αν δεν πραγματοποίησε ή αν δεν συνταγογράφησε βιοψία, ή αν δεν πραγματοποίησε την κατάλληλη μαγνητική ή αξονική τομογραφία. 

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται τουλάχιστον 41.000 περιπτώσεις καρκίνου στη χώρα μας. Σχεδόν ένας στους δύο καρκινοπαθείς πληροφορείται για τη νόσο του, όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Δυστυχώς υψηλά ποσοστά έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης έχουμε  μόνο σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Στον καρκίνο του πνεύμονα μόνο το 23% των περιπτώσεων ανιχνεύεται εγκαίρως, στον καρκίνο των ωοθηκών μόνο το 44%, στον καρκίνο του παχέος εντέρου μόνο το 45% ενώ στον καρκίνο του προστάτη μόνο το 61%. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αποτελεί υψίστης ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς, καθώς αν εξαπλωθεί η νόσος, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να συμβεί όμως και με άλλες ασθένειες, όπως είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια, η μηνιγγίτιδα, οι νόσοι Alzheimer και Lyme (Βορρελίωση), όπως επίσης και διάφορες άλλες λοιμώξεις. Για παράδειγμα, οι γιατροί ενδέχεται να αποδώσουν τα συμπτώματα του Alzheimer στη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης ή οι γιατροί μπορεί να μην συνδέουν τα φαινομενικά τυχαία συμπτώματα σε έναν ασθενή με νόσο του Lyme μέχρι να είναι πολύ αργά. Εάν αποδειχθεί ότι απευθυνθήκατε σε γιατρό και δεν σας έκανε εγκαίρως σωστή διάγνωση, τότε δικαιούστε αποζημίωση.

Το γραφείο μας έχει χειριστεί πλήθος υποθέσεων στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Όλες οι υποθέσεις αναλύονται από εξειδικευμένους  συνεργάτες,  ιατροδικαστές και τεχνικούς συμβούλους οδηγώντας μας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καλέστε μας
Μιλήστε με έναν από τους δικηγόρους μας για το πρόβλημα σας

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Γράψτε μας