Κακοποίηση ή παραμέληση ηλικιωμένων

Η κακοποίηση (ή παραμέληση)  ηλικιωμένων είναι ένας γενικός όρος, ο οποίος αναφέρεται σε μια ενιαία ή επαναλαμβανόμενη πράξη (ή έλλειψη κατάλληλης δράσης) και η οποία μπορεί να  προκαλέσει σωματική βλάβη ή άγχος/ανησυχία σε ένα άτομο της τρίτης ηλικίας. 

Στις μέρες μας έχουν παρατηρηθεί τα εξής είδη κακοποίησης (ή παραμέλησης) ηλικιωμένων:


1) σωματική κακοποίηση, όταν γίνεται χρήση βίας με σκοπό την πρόκληση σωματικού πόνου

2) συναισθηματική βία, μέσω λεκτικών απειλών ή υποτιμητικής συμπεριφοράς με σκοπό την πρόκληση ψυχικού πόνου    

3) σεξουαλική κακοποίηση, όταν επιβάλλεται σεξουαλική επαφή με τη βία, κατόπιν απειλής, παραπλάνησης, ή με διαφορετικό τρόπο εξαναγκασμού    

4) εκμετάλλευση, όταν γίνεται κλοπή, κατάχρηση ή αμέλεια από υπεύθυνο άτομο με σκοπό την απόσπαση χρημάτων ή της περιουσίας ηλικιωμένου ατόμου

5) αμέλεια, όταν δεν παρέχεται σε ένα ευάλωτο, ηλικιωμένο άτομο η ασφάλεια και η εκπλήρωση των σωματικών και συναισθηματικών του αναγκών.

6) εγκατάλειψη, όταν το ηλικιωμένο άτομο εγκαταλείπεται από οποιονδήποτε έχει το καθήκον φροντίδας του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της υπηρεσίας «Γραμμή Ζωής», τον μόνο οργανισμό στην Ελλάδα που ασχολείται με περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων, παρατηρήθηκαν μόνο για το 2017, 23% περιστατικά σωματικής κακοποίησης, 25% (οικονομικής) εκμετάλλευσης, 13% ψυχολογικής βίας και 3% σεξουαλικής κακοποίησης. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές το ηλικιωμένο άτομο δε θα προβεί στην καταγγελία κακοποίησής του είτε λόγω έλλειψης πνευματικής διαύγειας είτε λόγω του ότι δε γνωρίζει πού θα πρέπει να απευθυνθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, επίσης, το άτομο που ασκεί σωματική ή ψυχική βία προς τον ηλικιωμένο μπορεί να προέρχεται από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πέσετε θύματα κακοποίησης (ή παραμέλησης) μπορεί να δικαιούστε αποζημίωση. 

Καλέστε μας
Μιλήστε με έναν από τους δικηγόρους μας για το πρόβλημα σας

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Γράψτε μας