Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Μετά τη νοσηλεία σας σε ένα νοσοκομείο ή μια κλινική, έχετε την απαίτηση να είστε υγιής όταν λάβετε το εξιτήριό σας, εμπιστευόμενοι τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που σας περιέθαλψαν. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αρκεί μία απροσεξία για να μολυνθείτε από κάποιο μικρόβιο και να νοσήσετε ξανά.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι να παρέχουν στους ασθενείς τους ένα καθαρό και ασφαλές νοσοκομειακό περιβάλλον. Η σωστή αποστείρωση των ιατρικών οργάνων, το πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων, ο διαχωρισμός των ασθενών σ’ αυτούς που πάσχουν από μία μολυσματική (μεταδοτική) ασθένεια και σε εκείνους με μη μολυσματική νόσο, αποτελούν βασικά μέτρα πρόληψης. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο, χιλιάδες ασθενείς αρρωσταίνουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ως ενδονοσοκομειακή λοίμωξη μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε κλινικά αποδεδειγμένη λοίμωξη, η οποία δεν σχετίζεται με την αιτία εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο. Συνήθως εμφανίζεται 48 ώρες (ή περισσότερο) μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις δεν εμφανίζονται παρά μόνο αφού έχει ήδη εξέλθει ο ασθενής από το νοσοκομείο ή την κλινική. Από τις πιο γνωστές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις συνηθέστερες είναι οι εξής:

α) Πνευμονία: O ασθενής κινδυνεύει να αναπτύξει πνευμονία εξαιτίας της εισαγωγής μικροβίων, τα οποία μπορεί να εισχωρήσουν στους πνεύμονες μέσω των σωλήνων των συσκευών οξυγόνου που χρησιμοποιούνται από ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

β) Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 75% των νοσοκομειακών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος οφείλονται στη μη σωστή χρήση καθετήρων ουροδόχου κύστης.

γ) Χειρουργικές επιμολύνσεις: Λοιμώξεις τέτοιου είδους εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά από μία χειρουργική επέμβαση στην περιοχή εκείνη του σώματος όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση και περιλαμβάνουν από  επιφανειακούς ερεθισμούς στο δέρμα μέχρι σοβαρές λοιμώξεις εσωτερικών οργάνων.

Όταν ένας ασθενής μολύνεται μέσα στο νοσοκομείο, η κατάστασή του ενδέχεται να επιδεινωθεί φτάνοντας ακόμα να απειλεί την ίδια του τη ζωή! Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε νοσήσει από κάποια ασθένεια, ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο, και πιστεύετε ότι αυτό συνέβη εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εμάς το συντομότερο δυνατόν. Το γραφείο μας και όλοι οι συνεργάτες μας είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε να λάβετε την αποζημίωση που δικαιούστε κατοχυρώνοντας τα νόμιμά δικαιώματά σας.

Καλέστε μας
Μιλήστε με έναν από τους δικηγόρους μας για το πρόβλημα σας

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Γράψτε μας