4 συχνοί τύποι τροχαίων ατυχημάτων

τύποι τροχαίων ατυχημάτων

Η σωστή οδηγική συμπεριφορά αποτελεί ένα ζητούμενο από το οποίο εξαρτώνται κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να οδηγούμε με πειθαρχία και ασφάλεια. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται από όλους και οι παραβατικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν τελικά και την ύπαρξη ή μη τροχαίων ατυχημάτων. Σήμερα θα εξετάσουμε τους 4 τύπους τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν πιο συχνά καθώς και τις σωστές προληπτικές ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν στην αποτροπή των συγκεκριμένων ατυχημάτων.

Μετωπική Σύγκρουση

Ένας από τους πιο συχνούς τύπους ατυχημάτων. Ίσως οι περισσότεροι σκέφτονται πως πρόκειται για ατύχημα που έχει βασική αιτία το λάθος χρόνο προσπέρασης, ωστόσο οι μετωπικές συγκρούσεις συμβαίνουν συχνά και με αντικείμενα, κολώνες, δέντρα, πασσάλους και εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο του οδηγού.

Οι μετωπικές συγκρούσεις πηγάζουν επίσης πολλές φορές από την υπερβολική αυτοπεποίθηση και άγνοια κινδύνου των οδηγών οι οποίοι αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες σε οδοστρώματα που δεν γνωρίζουν, με αποτέλεσμα την εκτροπή του οχήματός τους και τη σύγκρουση με εμπόδια (δέντρα, στύλους κλπ).

Πρόκειται για ένα τύπο ατυχήματος που έχει ιδιαίτερη σφοδρότητα και προκαλεί τραυματισμούς στο κεφάλι, τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη, την πλάτη κλπ.

Η αποφυγή των μετωπικών συγκρούσεων εναπόκειται στη σύνεση του οδηγού που οφείλει να αντιληφθεί πως δεν πρέπει να επιχειρεί επικίνδυνες προσπεράσεις ή να αναπτύσσει υπερβολική ταχύτητας σε ολισθηρά και άγνωστα οδοστρώματα καθώς και να μη δείχνει υπερβολική αυτοπεποίθηση που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Δείτε εδώ: Τροχαία Ατυχήματα και Νομική Κάλυψη

Σύγκρουση στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον οδηγό που ακολουθεί. Είτε δεν έχει τηρήσει την απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας, είτε δεν είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση ώστε να αντιληφθεί έγκαιρα πως το προπορευόμενο όχημα μειώνει την ταχύτητά του ή σταματά.

Ο συγκεκριμένος τύπος ατυχήματος είναι επικίνδυνος για τον προπορευόμενο οδηγό διότι είναι σχεδόν ανυποψίαστος στο ενδεχόμενο της σύγκρουσης, η οποία συμβαίνει απότομα χωρίς να το αντιληφθεί. Όπως όμως ήδη αναφέραμε, η ευθύνη βαραίνει σχεδόν πάντα τον οδηγό που ακολουθεί.

Σύγκρουση σε διασταύρωση

Είναι τα ατυχήματα που έχουν ως αίτιο την παραβίαση της σηματοδότησης ή των φαναριών. Επίσης, συχνό είδος τέτοιων ατυχημάτων συναντάται σε κυκλικούς κόμβους όπου το όχημα που προκαλεί το ατύχημα έχει αθετήσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν παραχώρησε προτεραιότητα στο όχημα στο οποίο αυτή ανήκει.

Οι συγκρούσεις στις διασταυρώσεις είναι συνήθως πλάγιες ή πλαγιομετωπικές και το μόνο «θετικό» είναι πως τα οχήματα κινούνται κατά βάση με μικρές ταχύτητες, άρα οι τραυματισμοί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι. Ωστόσο, έχουν δυστυχώς σημειωθεί και ατυχήματα που οφείλονται σε παραβιάσεις φωτεινής σηματοδότησης όπου τα διερχόμενα οχήματα έχουν πολύ υψηλές ταχύτητες και προκαλούν σοβαρές ζημιές ή και ανθρώπινες απώλειες.

Βασική μέθοδος πρόληψης και για το συγκεκριμένο τύπο ατυχημάτων είναι η πιστή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η μικρή ταχύτητα διέλευσης των οδηγών από κάθε είδους διασταυρώσεις.

Ατυχήματα σε χαμηλή ταχύτητα

Πρόκειται για πολύ συνηθισμένους τύπους ατυχημάτων που όλοι έχουμε δει στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα κατά την προσπάθεια παρκαρίσματος, στο χτύπημα σταθμευμένων οχημάτων σε στενούς δρόμους κλπ. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί ακόμα και σε τόσο χαμηλές ταχύτητες ενδέχεται να προκληθούν σωματικές βλάβες (πέρα από τις υλικές), όπως κατάγματα, θλάσεις, χτύπημα στον αυχένα κλπ.

Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τραυματισμούς από ατύχημα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στο 210 88 26 155 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected]

Καλέστε μας
Μιλήστε με έναν από τους δικηγόρους μας για το πρόβλημα σας

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Γράψτε μας