Τροχαίο Ατύχημα και Αποζημίωση

Τροχαίο Ατύχημα

Eκτός από την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, τα τροχαία ατυχήματα συχνά κρύβουν απροσδόκητες επιβαρύνσεις στους εμπλεκόμενους, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν, για να καταφέρουν τελικά να αποζημιωθούν. Ο παρακάτω οδηγός σας ενημερώνει με χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να κινηθείτε στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητα προσώπου που οδηγούσε είτε ασφαλισμένο είτε ανασφάλιστο όχημα, καθώς και όλα όσα καλό θα ήταν να γνωρίζετε πριν κάνετε την οποιαδήποτε κίνηση.

Τροχαίο Ατύχημα: Δικαιώματα και υποχρεώσεις σας

Η πιο διαδομένη μορφή ασφάλισης είναι η ασφάλιση της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από την κυκλοφορία οχημάτων. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και άλλων τροχοφόρων οχημάτων οφείλουν να ασφαλίζονται για ακριβώς αυτή τους την αστική ευθύνη (για την περίπτωση που θα προκαλέσουν κάποιο ατύχημα ενώ οδηγούσαν το όχημά τους). Με τον τρόπο αυτό, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα αποζημιώσει το άτομο που υπέστη τις ζημιές από το ατύχημα. Το όριο ευθύνης των ασφαλιστικών εταιρειών τόσο για Σωματικές Βλάβες όσο και για Υλικές Ζημιές ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανά θύμα. Αν, όμως, το σύνολο του κόστους των ζημιών που θα προκαλέσετε ξεπερνούν τα ανώτερα ποσά των ασφαλιστικών εταιρειών, τότε καλείστε να καλύψετε το επιπλέον κόστος από την τσέπη σας.

Αποζημίωση σε τροχαίο ατύχημα με μεθυσμένο οδηγό (ή χωρίς δίπλωμα)

Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία έχει ως εξης:

  • - Καλείτε την Τροχαία.
  • - Βεβαιώνεστε ότι γίνεται αλκοτέστ και ότι τα αποτελέσματα του τεστ καταγράφονται στο Δελτίο της Τροχαίας.
  • - Βεβαιώνεστε ότι το Δελτίο αναφέρει ότι ο άλλος οδηγός οδηγούσε χωρίς να έχει το δίπλωμά του μαζί του.
  • - Επικοινωνείτε με την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού, από την οποία πρέπει να λάβετε την αποζημίωση.
  • - Η ασφαλιστική εταιρεία του άλλου οδηγού θα διεκδικήσει το ποσό που σας κατέβαλε από τον χωρίς δίπλωμα ή μεθυσμένο πελάτη της.

Σημείωση: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το γεγονός ότι προκλήθηκε ατύχημα με οδηγό που οδηγούσε είτε χωρίς δίπλωμα είτε μεθυσμένος δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο υπαίτιος του ατυχήματος είναι ο άλλος οδηγός. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο νηφάλιος ή με κανονικό δίπλωμα οδηγός κρίθηκε υπαίτιος για την πρόκληση του ατυχήματος.

Τί να κάνετε αν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα – Οδηγίες

Ασχέτως αν φταίτε ή όχι, οφείλετε να καλέσετε την Τροχαία αν εμπλακείτε σε ατύχημα. Επίσης, είναι απαραίτητο να:

  • - Καλέσετε την Φροντίδα Ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας.
  • - Καλεσετε το ΕΚΑΒ αν υπάρχουν τραυματίες.
  • - Αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις και διατηρείτε την ψυχραιμία σας.
  • - ΜΗΝ μετακινήσετε τα οχήματα από την θέση τους εκτός αν η παρουσία τους αποτελεί κίνδυνο για νέο ατύχημα.
  • - Κρατάτε τα στοιχεία των αυτόπτων μαρτύρων (αν υπάρχουν) και τους παρακαλείτε να παραμείνουν στον χώρο του ατυχήματος μέχρι να φθάσει η Τροχαία για να γίνει η επίσημη καταγραφή
  • - Η Τροχαία συντάσσει ένα απλό (με λίγες πληροφορίες) Δελτίο Συμβάντος στην περίπτωση που υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές.
  • - Βεβαιώνεστε ότι η Τροχαία καταγράφει επιπλέον (σημαντικές) πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, την ύπαρξη παρκαρισμένων οχημάτων που εμπόδιζαν την ομαλή κυκλοφορία.
  • - Αν στο τροχαίο υπάρχουν τραυματισμοί, οι Τροχαία συντάσει ένα πιο λεπτομερές Δελτίο Συμβάντος, που περιλαμβάνει σχεδιάγραμμα του τόπου του ατυχήματος και άλλες πληροφορίες.
  • - Προσέχετε πολύ που υπογράφετε και τί δηλώνετε και ζητάτε αντίγραφο όλων των εγγράφων.
  • - Στην περίπτωση που τα πράγματα παίρνουν μια δυσάρεστη τροπή, ένας δικηγόρος για τροχαίο ατύχημα θα σας βοηθήσει να βγείτε από τη δύσκολη θέση.

Σημείωση: Μην απογοητευτείτε αν η ασφαλιστική εταιρεία του άλλου οδηγού (του υπαίτιου) δεν θέλει να σας αποζημιώσει. Δυστυχώς, η προσφυγή στα δικαστήρια είναι, κάποιες φορές, ή μόνη λύση για να λάβετε τα χρήματα που δικαιούστε.

Σε κάθε περίπτωση, το δικηγορικό μας γραφείο κατέχει τεράστια εμπειρία στο δίκαιο Τροχαίων Ατυχημάτων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας άμεσα προκειμένου να σας κατευθύνουμε στη σχετική διαδικασία και να αναλάβουμε τη διεκπεραίωση της υπόθεσής σας άμεσα και με συνέπεια.

Καλέστε μας
Μιλήστε με έναν από τους δικηγόρους μας για το πρόβλημα σας

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Γράψτε μας