Ιατρική Αμέλεια & Εγκυμοσύνη: Τι ισχύει;

ιατρική αμέλεια εγκυμοσύνη

Ο τοκετός είναι μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στη ζωή κάθε γυναίκας και μια από τις πιο όμορφες οικογενειακές στιγμές για κάθε άνθρωπο γενικότερα.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η έκβαση της διαδικασίας του τοκετού δεν έχει την καλύτερη δυνατή κατάληξη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες όπως το θάνατο του εμβρύου ή του νεογνού καθώς και σημαντικές βλάβες στη γυναίκα που κυοφορεί ή έχει γεννήσει.

Η ιατρική αμέλεια στο πεδίο της εγκυμοσύνης είναι δυστυχώς ένας από τους κλάδους που παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά και καταγεγραμμένα περιστατικά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ιατρική αμέλεια μπορεί να εμφανιστεί στις εξής περιπτώσεις:

 

1. Εσφαλμένη Διάγνωση

Η εσφαλμένη διάγνωση εκδηλώνεται ως παράλειψη διενέργειας των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων με συνέπεια να δίδεται εσφαλμένη εικόνα της κατάστασης της υγείας της εγκύου αλλά και του εμβρύου και συνεπώς να μη δίνεται η βαρύνουσα σημασία σε ενδεχόμενα προβλήματα που έχουν προκύψει. Στην περίπτωση του τοκετού, έχουμε επίσης να κάνουμε με λάθη που αφορούν τον προγεννητικό έλεγχο, ο οποίος είναι καθοριστικής σημασίας για τη φυσιολογική υγεία του νεογνού αλλά και της ίδιας της γυναίκας.

2. Χορήγηση λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής

Ως γνωστόν η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία κατά την οποία η γυναίκα ακολουθεί συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες ενώ χορηγούνται συγκεκριμένα φάρμακα που δεν επηρεάζουν το έμβρυο. Ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες και αναλόγως να προβαίνει στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών που θα ενδείκνυνται στην κάθε περίπτωση. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής χωρίς τη συγκεκριμένη αξιολόγηση εμπίπτει στην περίπτωση της Ιατρικής Αμέλειας.

3. Επιπλοκές κατά τον τοκετό

Πολλοί τοκετοί παρουσιάζουν επιπλοκές λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων που εμφανίζονται στιγμιαία και έχουν να κάνουν με την αντίδραση του κάθε οργανισμού ή παράπλευρα θέματα υγείας. Επιπλοκές κατά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, αναπηρία ή ακόμη και την κατάληξη του βρέφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει άμεση ιατρική ευθύνη για τους χειρισμούς σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και την αντιμετώπιση του περιστατικού με βάση τους κανόνες της Ιατρικής και της Επιστήμης.


Σε κάθε περίπτωση και εφόσον υπάρχει υποψία πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων της Ιατρικής στο θέμα του τοκετού, η γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για μια ατυχή κατάληξη τοκετού.

Το δικηγορικό μας γραφείο κατέχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Ιατρικής Αμέλειας και μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά για τα νόμιμα δικαιώματά σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας άμεσα προκειμένου να σας κατευθύνουμε στη σχετική διαδικασία και να αναλάβουμε τη διεκπεραίωση της υπόθεσής σας με συνέπεια.

Καλέστε μας
Μιλήστε με έναν από τους δικηγόρους μας για το πρόβλημα σας

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Γράψτε μας