Πνιγμός σε πισίνα – ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

πνιγμός σε πισίνα

Ο πνιγμός αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου, ειδικά σε παιδιά μικρής ηλικίας. Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ότι αφορά στους θανάτους από πνιγμό κάθε χρόνο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Ευρώπη των “28”, η Ελλάδα είναι η 6η χώρα σε περιστατικά πνιγμών και η 39η ανάμεσα σε 116 χώρες ανά τον κόσμο. Αν και οι περισσότεροι πνιγμοί γίνονται στη θάλασσα, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που καταγράφονται σε πισίνες. Ο κύριος λόγος θανάτων στις πισίνες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας, είναι συνήθως ότι τα θύματα δεν ακολουθούν τους απαραίτητους κανόνες αυτοπροσπασίας. Παρόλα αυτά, όμως, η έλλειψη της λήψης των απαιτούμενων μέτρων από πλευράς των ιδιοκτητών πισινών αποτελεί καίριο παράγοντα που συνδράμει στον πνιγμό σε πισίνα.

Προσοχή τόσο στον ξηρό όσο και το δευτερογενή πνιγμό

Ο ξηρός πνιγμός και ο δευτερογενής πνιγμός είναι δυο λιγότερα κοινά είδη πνιγμού που συμβαίνουν έξω από το νερό. Είναι λυπηρό ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, κάτι που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές εκατοντάδων παιδιών και ενηλίκων που έχασαν τη ζωή τους με πνιγμό σε πισίνα τα περασμένα έτη.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες πληροφορίες για τα δυο αυτά είδη πνιγμού για την ενημέρωση σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε ποια μέτρα αυτοπροστασίας θα ήταν καλό να παρθούν:

Ο ξηρός πνιγμός εμφανίζεται όταν γίνει εισπνοή νερού μέσω του στόματος ή της μύτης. Αυτό, προκαλεί σπασμό στους αεραγωγούς και δυσχεραίνει την αναπνοή. Λέγεται ξηρός επειδή δεν παρατηρείται εισροή νερού στα πνευμόνια καθώς ενεργοποιείται συνήθως το αντανακλαστικό κλείσιμο των φωνητικών χορδών (μέσω σπασμού). Οι φωνητικές χορδές στον ξηρό πνιγμό δεν χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η είσοδος αέρα στα πνευμόνια. Ο θάνατος από ξηρό πνιγμό επέρχεται συνήθως λίγο αφότου βγει το άτομο από το νερό (θάλασσα ή πισίνα).

Ο δευτερογενής πνιγμός, από την άλλη πλευρά, προκαλεί φλεγμονή και οίδημα των κυψελίδων των πνευμόνων αφού πρώτα γίνει η είσοδος νερού σε αυτούς. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή διοξεδίου του άνθρακα και οξυγόνου και έτσι το οξυγόνο δεν μπορεί να μπει στην κυκλοφορία του αίματος και να αιματώσει τα όργανα και τους ιστούς. Ο δευτερογενής πνιγμός δεν γίνεται αντιληπτός αμέσως (όπως ο ξηρός πνιγμός) αφού η διαδικασία του οιδήματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και αρκετές ημέρες μετά την επαφή με το νερό.

Συμπτώματα Πνιγμού

Εμετός

Ευερεθιστικότητα

Λήθαργος

Αίσθημα Κόπωσης

Θωρακικό άλγος

Ταχύπνοια και άλλες διαταραχές της αναπνοής.

Έντονος βήχας που δεν υποχωρεί

Πνιγμός σε Πισίνα: Πώς να κινηθώ νομικά

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την λειτουργία πισίνας, ο χώρος οφείλει να έχει ναυαγοσώστη (ΥΑ87/Αρ.Γ1/443-24/01/73). Η εν λόγω υπουργική απόφαση υποστηρίζεται και με νεότερη (ΥΑ 7888/2017) για τη λειτουργία πισίνας. Αυτό σημαίνει ότι αν ο πνιγμός έγινε σε πισίνα που, για παράδειγμα, δεν είχε θέση ναυαγοσώστη ή που ο ναυαγοσώστης δεν ήταν στα καθήκοντά του τις απαιτούμενες ώρες και ημέρες ή που δεν υπήρχε ναυαγοσώστης καθ'όλη την διάρκεια λειτουργίας της πισίνας τότε μπορείτε να κάνετε μήνυση και να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η/και αστική αγωγή για αποζημίωση. 

Το γραφείο μας θα μπορούσε να ασχοληθεί με την υπόθεση σας.

Όπως καταλαβαίνετε, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Σίγουρα όμως μπορείτε να κινηθείτε νομικά και να απαιτήσετε χρηματική και ηθική ικανοποίηση για τον πνιγμό ή παραλίγο πνιγμό το αγαπημένου σας προσώπου.

Καλέστε μας
Μιλήστε με έναν από τους δικηγόρους μας για το πρόβλημα σας

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Γράψτε μας